Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Φλεβική Ανεπάρκεια

Τι είναι το υπερηχογράφημα triplex κάτω άκρων;

Υπερηχογράφημα Triplex

Πρόκειται για μια απλή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση των κάτω άκρων με υπερηχογράφημα doppler, η οποία μας επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Ένα τεχνολογικό επίτευγμα ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των κάτω άκρων! Ο Δρ. Landon, αγγειολόγος, μας εξηγεί τι είναι και πώς γίνεται η εξέταση.

– Έχω κιρσούς στα πόδια και ο γιατρός μου μού ζήτησε να κάνω triplex κάτω άκρων. Τι ακριβώς είναι;

Δρ. Landon: – Η εξέταση με υπερηχογράφημα doppler συνδυάζει δύο τεχνικές που βασίζονται στα υπερηχητικά κύματα, την υπερηχογραφία και το doppler. Η υπερηχογραφική απεικόνιση μας επιτρέπει να εξετάσουμε τη μορφολογία των αιμοφόρων αγγείων: μπορούμε να οπτικοποιήσουμε μια φλέβα, να μετρήσουμε τη διαστολή της και σε επίπεδο αρτηριών να εντοπίσουμε τυχόν στένωση ή ανεύρυσμα. Το doppler μας επιτρέπει να μετρήσουμε την ταχύτητα της ροής του αίματος και να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ή όχι φλεβική ανεπάρκεια. Μέσα λοιπόν από αυτή την ολοκληρωμένη εξέταση μπορούμε να παρατηρήσουμε την κατάσταση και την λειτουργία των αγγείων.

– Συμβάλλει η συγκεκριμένη εξέταση στην πληρέστερη διάγνωση;

– Ναι, συμβάλλει. Εάν για παράδειγμα ο γιατρός υποψιαστεί ότι υπάρχει φλεβίτιδα, στις βαθιές ή επιφανειακές φλέβες, μπορεί να διαπιστώσει εάν έχει σχηματιστεί κάποιος θρόμβος. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία κιρσών και να προσδιορίσει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Επιπλέον, η εν λόγω εξέταση βοηθά στην λήψη της απόφασης σχετικά με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, είτε αυτή περιλαμβάνει εγχείριση είτε άλλη μη επεμβατική θεραπεία, ιδίως στην περίπτωση κιρσών ή αρτηριοπάθειας. Τέλος, η χρήση triplex κάτω άκρων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενή μετά τη θεραπεία.

– Χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία πριν την εξέταση;

– Όχι, η εξέταση πραγματοποιείται με απλή τοποθέτηση του ηχοβολέα πάνω στο δέρμα. Είναι πλήρως ανώδυνη και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαρκεί μόνο ένα τέταρτο ή μισή ώρα το πολύ και στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να φύγει αμέσως.

– Στο επίπεδο των κάτω άκρων, τι πληροφορίες μας παρέχουν οι εικόνες του υπερηχογραφήματος;

– Μας επιτρέπουν να παρατηρήσουμε τα διεσταλμένα τμήματα των φλεβών, συμπεριλαμβανομένων των ελαττωματικών βαλβίδων που προκαλούν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα κάτω άκρα. Επιπλέον, η μέτρηση της αιματικής ροής μας βοηθά να εκτιμήσουμε το πόσο σοβαρή είναι η φλεβική ανεπάρκεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τις πάσχουσες περιοχές και να χαρτογραφήσουμε πλήρως το φλεβικό δίκτυο.

– Αυτή η χαρτογράφηση σας επιτρέπει να επέμβετε με στοχευμένο τρόπο;

– Ακριβώς. Σε ορισμένες φλέβες μπορούμε να εφαρμόσουμε απλή σκληροθεραπεία, ενώ άλλες χρειάζονται αφαίρεση. Οι πιο πρόσφατες χειρουργικές μέθοδοι πραγματοποιούνται με τη βοήθεια μικροτομών. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής μπορεί μετά την επέμβαση να γυρίσει αμέσως στο σπίτι του, ενώ το αποτέλεσμα είναι συχνά καλύτερο από αισθητικής άποψης.

– Σε γενικές γραμμές, τι συμβουλές θα δίνατε στα άτομα που υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια;

– Να παρακολουθείτε την κατάσταση των κάτω άκρων και να επισκέπτεστε το γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος, κάνετε γυμναστική και αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Εάν τα πόδια σας έχουν τάση να πρήζονται και να πονούν, συνιστώ αρκετά συχνά τη λήψη φλεβοτονικών σκευασμάτων.

Κατέβασε το PDF!
Next Article