Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Εργασία

Έχετε κουρασμένα πόδια; Προσέξτε τη στάση σας στη δουλειά!

Κουρασμένα Πόδια

Οι κομμωτές και οι σερβιτόροι δεν είναι τα μόνα επαγγέλματα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης φλεβικών προβλημάτων. Τα πόδια μας υποφέρουν εξίσου και στις περιπτώσεις που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας μπροστά από μια οθόνη. Ο δρ. Blanchemaison μας ενημερώνει σχετικά με το θέμα:

– Μπορεί το επάγγελμα που κάνουμε να έχει σημαντική επίπτωση στην εμφάνιση κάποιας φλεβικής νόσου;

Δρ. Blanchemaison: – Ναι, είναι από τους πρώτους παράγοντες κινδύνου. Γνωρίζετε ήδη ότι τα βαριά πόδια, το πρήξιμο στους αστραγάλους και η εμφάνιση κιρσών υποδεικνύουν ότι το φλεβικό δίκτυο δυσκολεύεται να επιστρέψει το αίμα πίσω στην καρδιά. Σε ορισμένα επαγγέλματα η στάση του σώματος κάνει το αίμα να λιμνάζει στα πόδια, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

– Μιλάμε για τα επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία;

– Ναι, για παράδειγμα επαγγέλματα όπως νοσοκόμες, πωλητές, σερβιτόροι και το προσωπικό υποδοχής απαιτούν παρατεταμένη ακινησία γι’ αυτό είναι και εκείνα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Από τη στιγμή που οι μύες της γάμπας δεν κινούνται σχεδόν καθόλου, οι βαθιές φλέβες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη ώστε να επιτελέσουν σωστά το έργο τους. Επιπλέον, το πέλμα χωρίς την απαραίτητη κίνηση δεν επιτελεί τη λειτουργία της «αντλίας» για να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά.

– Άρα και η καθιστική εργασία είναι εξίσου επιβλαβής;

– Ναι, ο κίνδυνος είναι εξίσου υψηλός και για όσους εργάζονται καθιστοί διότι οι μύες είναι χαλαροί και το πέλμα παραμένει συνεχώς σε ακινησία.

– Το περιβάλλον εργασίας επηρεάζει την κατάσταση;

– Κάποιοι παράγοντες μπορεί να έχουν επίπτωση. Για παράδειγμα, διατρέχουν κίνδυνο οι εργαζόμενοι που πρέπει να σηκώνουν βάρη, όπως οι νηπιαγωγοί που σηκώνουν τα παιδιά πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

– Πότε υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί το πρόβλημα;

– Το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη και μετά από δεκαετίες, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η επαγγελματική δραστηριότητα, η εγκυμοσύνη για τις γυναίκες ή η αύξηση σωματικού βάρους. Ορισμένες από τις πιθανές επιπλοκές είναι η εμφάνιση κιρσών, φλεβίτιδας και έλκους στα πόδια.

– Ποιες συμβουλές θα δίνατε για την προφύλαξη των ποδιών κατά την εργασία;

– Αν κάνετε καθιστική εργασία, καθίστε όσο το δυνατόν πιο πίσω στην καρέκλα και προσπαθήστε να μην σταυρώνετε τα πόδια σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις στα πόδια σας χωρίς να σηκώνεστε από την καρέκλα. Εκτός δουλειάς, καλό είναι να ενισχύσετε το μυϊκό σας σύστημα μέσω συστηματικής άσκησης (περίπατος, ποδήλατο, γυμναστική στο νερό κ.ά.). Εάν έχετε περιττά κιλά, καλό είναι να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για να τα χάσετε.
Τέλος, μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, ιδίως στην περίπτωση που ταξιδεύετε με αεροπλάνο.

– Υπάρχουν τροφές που πρέπει να προτιμούμε;

– Φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών μεταλλικών στοιχείων. Τα εσπεριδοειδή και τα κόκκινα φρούτα είναι πλούσια σε ουσίες που ενισχύουν τη φλεβική υγεία.

Κατέβασε το PDF!
Previous ArticleNext Article