Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Πόδια - Πέλματα

Τα πόδια μας είναι πολύτιμες «αντλίες» για τη φλεβική κυκλοφορία

Φλεβική Κυκλοφορία

Ο γιατρός μας απαντά

Πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις «αντλίες» των ποδιών; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην πρόληψη των φλεβικών παθήσεων; Όλες οι απαντήσεις από τον αγγειολόγο δρ. Benigni.

– Για ποιο λόγο οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες και τους άντρες με φλεβικές παθήσεις να περπατούν αρκετά;

Δρ. Jean-Patrick Benigni: – Ο λόγος είναι απλός, με το περπάτημα ενεργοποιούνται οι φλεβικές αντλίες των κάτω άκρων. Οι βασικότερες από αυτές βρίσκονται στην κάτω πλευρά του πέλματος και στην γάμπα.

– Πώς λειτουργούν αυτές οι «αντλίες» των ποδιών;

– Η αντλία του πέλματος αποτελείται από τις πελματιαίες φλέβες οι οποίες βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα οστά της ποδικής καμάρας. Με το περπάτημα, η κίνηση του ποδιού συμπιέζει τις πελματιαίες φλέβες και ωθεί το αίμα προς τα πάνω, ενεργοποιώντας έτσι μια δεύτερη αντλία που βρίσκεται στους μύες της γάμπας. Όταν συστέλλονται αυτοί οι μύες, οι εν τω βάθει φλέβες επιστρέφουν το αίμα πίσω στην καρδιά, βοηθώντας στην κυκλοφορία του αίματος.

Oι αντλίες λειτουργούν πάντα ικανοποιητικά;

– Η αντλία του πέλματος δεν λειτουργεί καλά στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη βάδιση λόγω της ποδικής καμάρας (πλατυποδία ή μεγάλη καμάρα). Συνήθως, αυτά τα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα όπως η αίσθηση πρηξίματος και βάρους στα πόδια ή ακόμη και πόνο στο τέλος της ημέρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούμε τη χρήση ειδικά προσαρμοσμένων πάτων και να κάνουν μισή ώρα περπάτημα κάθε μέρα.

– Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος κάνει καθιστική ζωή;

– Όταν περνάμε όλη την ημέρα μπροστά από μια οθόνη χωρίς να κινούμαστε καθόλου, οι αντλίες των ποδιών δεν λειτουργούν επαρκώς. Πρέπει λοιπόν να τις ενεργοποιούμε τακτικά με ασκήσεις και περπάτημα, προκειμένου να αποφύγουμε το αίσθημα κούρασης στα πόδια.

– Εκτός από το περπάτημα, ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα;

– Να φορούν κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η συμπίεση που ασκείται από τις ιατρικές κάλτσες προσαρμόζεται απόλυτα στην εκάστοτε φλεβική νόσο. Το επίπεδο συμπίεσης, από το πιο χαμηλό (κλάση 1) έως το πιο ισχυρό (κλάση 4), βελτιώνει όλα τα συμπτώματα της πάθησης, από τα πιο ελαφριά έως τα προβλήματα ατροφίας και το έλκος. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη συμπίεση για κάθε περίπτωση. Επίσης οι κάλτσες που κυκλοφορούν στις μέρες μας είναι λεπτής ύφανσης και διατίθενται σε ποικιλία σχεδίων.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη φυτοθεραπεία;

– Θα έλεγα ότι τα φυτικά σκευάσματα για την καλή υγεία των φλεβών είναι κάτι σαν «ασπιρίνη των φλεβών». Η χρήση τους είναι ενδεδειγμένη όταν η φλεβική πάθηση είναι στο αρχικό και στα μετέπειτα στάδια. Τα φυτά αυτά είναι καλά ανεκτά από τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους θερμούς μήνες.

Κατέβασε το PDF!
Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο