Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Φλεβική Ανεπάρκεια

Εγκυμοσύνη και φλεβίτιδα. Πάνε «πακέτο»

φλεβίτιδα

Η λεγόμενη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε εμβολισμό, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Ακόμη κι όταν δεν δημιουργεί τόσο σοβαρά   προβλήματα, όμως, μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό κιρσών στις φλέβες. Την περίοδο της εγκυμοσύνης η φλεβίτιδα και η φλεβική ανεπάρκεια είναι συχνές και για αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα.

Η χρήση του αεροπλάνου – μιας και στον στενό του χώρο οι κινήσεις είναι περιορισμένες – έχει σχετιστεί εδώ και χρόνια με τη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών και με την ανάπτυξη κιρσωδών φλεβών, ειδικά στην εγκυμοσύνη.

Η θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος σε μία από τις φλέβες, που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα. Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μεγάλες, ορατές φλέβες, οι οποίες έχουν τεντωθεί και πρηστεί – κάτι που δεν αποτελεί τη φυσική τους κατάσταση – και εξέχουν από το δέρμα, έχοντας τη μορφή σχοινιού. Συνήθως έχουν ελαφρώς ανοικτό γαλάζιο χρώμα και δημιουργούν αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια.

Αν και είναι ιδιαίτερα σπάνια η περίπτωση σχηματισμού θρόμβου ή κιρσωδών φλεβών μετά από μία, μόνο, πτήση, είναι σημαντικό για τις γυναίκες – και δη τις εγκύους – να φροντίζουν, ώστε η κυκλοφορία του αίματος να γίνεται κανονικά, κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, ειδικά αν αυτό διαρκεί πάνω από 2 ώρες.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποφύγουν την κούραση και το πρήξιμο των ποδιών, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα σχηματισμού φλεβίτιδας και φλεβικής ανεπάρκειας στην εγκυμοσύνη.

Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί στις εγκύους:

  • Να παραμένουν δραστήριες: Κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων, καλό είναι να περπατάνε στον διάδρομο για λίγα λεπτά κάθε μία ώρα, ώστε να βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. Αν είναι στο αυτοκίνητο, καλό είναι να σταματάνε σε τακτά διαστήματα, για να περπατάνε λίγο και για να τεντώνονται.
  • Περιστροφή και stretching: Όποτε είναι δυνατό, να κάνουν μικρές ασκήσεις περιστροφής των αστραγάλων και να τεντώνουν τα δάχτυλα, ώστε να ενθαρρύνεται η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Με αυτόν τον τρόπο εγκυμοσύνη και φλεβίτιδα δεν θα «πάνε πακέτο».
  • Να ανασηκώνουν τα πόδια τους: Όποτε μπορούν, να ξαπλώνουν και να ανασηκώνουν τα πόδια 15-20 εκατοστά ψηλότερα από το ύψος του κεφαλιού και της καρδιάς.
  • Να αποφεύγουν να καταναλώνουν πολύ αλάτι: Ανθυγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να οδηγήσουν σε εξτρά πρήξιμο, αλλά και σε δυσκοιλιότητα, η οποία αυξάνει την πίεση στο φλεβικό σύστημα και ειδικά στην εγκυμοσύνη αυτό να επιφέρει φλεβίτιδα και φλεβική ανεπάρκεια.
  • Να φοράνε κάλτσες συμπίεσης: Λειτουργούν σαν ένα πρόσθετο μυϊκό τμήμα, βοηθώντας τον φλεβικό τόνο και τη φλεβική κυκλοφορία.
Κατέβασε το PDF!
Προηγούμενο άρθροΕπόμενο άρθρο