Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Πόδια - Πέλματα

«Βαριά» πόδια; Φυσικές λύσεις για υγιείες φλέβες

φλεβίτιδα

Πολλές φορές, ειδικά προς το τέλος της μέρας, αισθανόμαστε τα πόδια μας βαριά κι ασήκωτα. Είναι πρησμένα και το πρόβλημα «φουντώνει» με τη ζέστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φλεβίτιδα και πολλές φορές, στην πιο σοβαρή μορφή της, φλεβική ανεπάρκεια και είναι ως επί το πλείστον γυναικεία υπόθεση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι φλέβες των ποδιών μας δυσκολεύονται να στείλουν το αίμα πίσω στην καρδιά κι αυτό συσσωρεύεται στα πόδια. Όμως τίποτα δεν πρέπει να παρεμποδίζει τη φλεβική κυκλοφορία.

Το αγγειακό μας σύστημα αποτελείται από αρτηρίες και από φλέβες, που προσφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ιστούς και σε όργανα.  Όσο περνούν τα χρόνια και ο οργανισμός γερνάει, γερνούν και τα αγγεία, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν. Αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετές επιπλοκές, ακόμη και μοιραίες.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φλεβίτιδα φυσικά και να κρατήσουμε υγιείς τις φλέβες μας. Και τι πιο φυσικό, να ξεκινήσουμε από τη διατροφή μας σήμερα κιόλας. Να τι μπορούμε να κάνουμε:

Γεμίζουμε το πιάτο μας χρώμα: Ένα πολύχρωμο πιάτο, με φρούτα και λαχανικά, είναι, αν μη τι άλλο, ελκυστικό. Η σημασία της κατανάλωσης πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών – ειδικά όταν καταναλώνονται στην εποχή τους – είναι γνωστή. Χαρακτηρίζονται, όχι άδικα, ελιξήρια νεότητας, ομορφιάς και καλής υγείας.

Τα λεγόμενα βιοφλαβονοειδή, που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή και στις μαύρες σταφίδες, είναι γνωστό ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και άρα είναι ό,τι πρέπει για τη φλεβίτιδα.  Παράλληλα τα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε αφθονία, βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και στην ενδυνάμωση του κολλαγόνου. Εξαιρετικές επιλογές, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι οι φράουλες, το μπρόκολο, τα μάνγκο, το σπανάκι και το σκόρδο.

Τρώμε περισσότερες ίνες: Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ρόλο των φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή. Συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, βοηθούν στην πέψη, δρουν επικουρικά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, που επιδρά στην υγεία των φλεβών. Συστήνεται η πρόσληψη 21–25 gr ινών την ημέρα για τις γυναίκες και 30–38 gr ινών την ημέρα για τους άνδρες. Μαύρο ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, είναι ασφαλείς επιλογές για την πρόσληψη των απαραίτητων φυτικών ινών.

Πίνουμε περισσότερο νερό: Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι το Α και το Ω. Κι αυτό ισχύει και για τις φλέβες. Το νερό απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και είναι απαραίτητο να ξεκινάμε την ημέρα μας με τουλάχιστον ένα ποτήρι, καθώς μετά τον βραδινό ύπνο ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος. Εννοείται ότι δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη. Το νερό θεωρείται «σύμμαχος» στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας.

Βάζουμε «φρένο» στο αλάτι: Αν και το νάτριο (αλάτι) είναι σημαντικό στοιχείο μιας ισοροοπημένης διατροφής, η αλόγιστη κατανάλωσή του μπορεί να έχει επιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι «κρύβεται» σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα, ειδικά τα συσκευασμένα και σε εκείνα που είναι προϊόντα κατάψυξης. Ανεβάζει την πίεση, είναι ο Νο 1 «ένοχος» για την κατακράτηση του οργανισμού (πρήξιμο) και οδηγεί στην αλλοίωση των φλεβών και σε φλεβίτιδα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα πιο πολύτιμα έλαια, γνωστά και ως «βόμβες υγείας», τα συναντάμε στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), σε αρκετούς ξηρούς καρπούς (όπως τα καρύδια) και σε μερικούς σπόρους (όπως ο λιναρόσπορος). Η συχνή λήψη αυτών των ουσιών μέσω της διατροφής βοηθά να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας, έτσι, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Βιταμίνη C: Είναι ένα από τα πιο συχνά αντιοξειδωτικά, καθώς βρίσκεται σε φρούτα και σε λαχανικά και μπορούμε εύκολα να τη συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Βοηθά στην προστασία της καρδιάς, των αγγείων και άλλων ιστών από τη βλάβη, που μπορεί να προκαλέσουν τοξίνες, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C είναι, επίσης, ουσιαστική στον σχηματισμό του κολλαγόνου, πρωτεϊνης που βοηθά στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αγγείων και των φλεβών. Η απαραίτητη καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες.

Απώλεια βάρους: Τα παραπανίσια κιλά (υπερβαρότητα, παχυσαρκία) δεν ρίχνουν μόνο την αυτοπεποίθησή μας στο ναδίρ, αλλά αποτελούν και σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ένα σωρό ασθένειες.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την ανάπτυξη κιρσών στις φλέβες και με φλεβική ανεπάρκεια. Ακόμη και μικρή αύξηση του σωματικού βάρους στις γυναίκες (ΔΜΣ 25.0–29.9 kg/m2) συνδέεται με 1.5 φορά παραπάνω κίνδυνο ανάπτυξης κιρσωδών φλεβών, όπως λέγονται, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος. Γυναίκες με ΔΜΣ >30 εμφανίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο.

Κατέβασε το PDF!
Previous ArticleNext Article