Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Πόδια - Πέλματα, Φλεβική Ανεπάρκεια

Ζέστη και Βαριά Πόδια

Φαινόμενο ζέστη και βαριά πόδια

Φαινόμενο βαριά πόδια & ζέστη

Τις μέρες που ο υδράργυρος «τραβά την ανηφόρα» και η ζέστη γίνεται ανυπόφορη, οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – αισθάνονται τα πόδια τους βαριά, ότι σέρνονται τα βήματά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τα πόδια τους είναι πρησμένα και με δυσκολία χωρούν στα παπούτσια τους, δείχνοντας να «ασφυκτιούν», ειδικά μετά το απόγευμα…

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, γνωστό ως «βαριά πόδια», που επιτείνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και με την έλλειψη κίνησης και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (ΧΦΑ) και με τη χρόνια φλεβική νόσο. Πόνος, κούραση, οίδημα, αίσθημα καύσου (καψίματος), πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος, αλλά και κιρσοί και ευρυαγγείες είναι τα συμπτώματα και τα εμφανή σημάδια, που δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό…

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι, άλλωστε, ένας από τους λεγόμενους προδιαθεσικούς παράγοντες.  Πιο συγκεκριμένα η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή. Το αίμα «λιμνάζει» στις, ήδη, επιβαρυμένες φλέβες και δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα που προαναφέραμε. Επίσης οι θερμαντικές ακτίνες του ήλιου κάνουν κακό στη ΧΦΑ, οπότε η απευθείας έκθεση στον ήλιο και η ηλιοθεραπεία δεν ενδείκνυνται. Αν η ζέστη συνδυαστεί με παραπανίσια κιλά, με έλλειψη φυσικής άσκησης και με μεγάλα διαστήματα σε όρθια ή σε καθιστή στάση, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη επίδραση έχουν στα πόδια και η σάουνα, το χαμάμ και τα ζεστά ιαματικά λουτρά. Έχουν συσχετιστεί με πλήθος υποτροπών στα κάτω άκρα.

Τι βοηθάει

Το κρύο νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα βαριά πόδια. Ανακουφίζει από τον πόνο και το οίδημα και περιορίζει τις φλεγμονές. Μπορείτε να βάζετε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με κρύο ή και παγωμένο νερό – όσο το αντέχετε – μόλις γυρνάτε στο σπίτι.

Όσο είστε στο μπάνιο, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε στα πόδια σας μασάζ. Τρίψτε με φορά από κάτω προς τα πάνω. Μετά το μπάνιο είναι σημαντικό να μην αμελείτε την ενυδάτωση των ποδιών σας. Αφού τα σκουπίσετε ταμποναριστά, απλώστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα θρέψης, ειδικά στα σημεία που είναι πρησμένα, εμφανίζουν πάχυνση και σκληρύνσεις.

Μια άλλη λύση είναι να βάζετε τα πόδια σας ψηλά όσο πιο συχνά μπορείτε και να σηκώνεστε από την καρέκλα σας τακτικά, για να κάνετε κάποια βήματα. Τα πόδια που κρέμονται, ειδικά όταν έχει ζέστη, πρήζονται ταχύτερα, πονάνε περισσότερο και παραμορφώνονται. Εννοείται ότι – όσο σέξι κι αν είναι – τα ψηλοτάκουνα αντενδείκνυνται, όπως, βέβαια, και τα τελείως ίσια παπούτσια. Ιδανικά φορέστε παπούτσια με μέτριο τακούνι.

Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να περπατάτε όταν πέφτει ο ήλιος, τις βραδινές ώρες κατά προτίμηση. Το αλάτι, που συνήθως συστήνεται να το «τσιμπάμε» λίγο, όταν έχει ζέστη, για να ακολουθείται από μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, καλό είναι να αποφεύγεται σταθερά σε μεγαλύτερες της συνιστώμενης ποσότητας.

Εξυπακούεται ότι, σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Κατέβασε το PDF!
Previous ArticleNext Article