Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Πόδια - Πέλματα, Φλεβική Ανεπάρκεια

Τι ισχύει για τη γυμναστική και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Γυμναστική και Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Τα Ναι και τα Όχι

Η γυμναστική είναι επιβεβαιωμένο από πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες ότι ωφελεί πολύ τον οργανισμό, αποτελώντας σύμμαχο καλής υγείας και σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Ειδικά οι νεότερες γενιές έχουν βάλει για τα καλά την άσκηση στη ζωή τους, βρίσκοντας καθημερινά χρόνο να ακολουθήσουν το πρόγραμμά τους. Όμως πώς αυτό σχετίζεται, αν σχετίζεται, με το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που ασκούνται έχουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια; Και τι συνίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Κάποιες μορφές άσκησης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, εξηγούν οι ειδικοί. Κινητοποιούν τη «μυϊκή αντλία» των ποδιών, που είναι οι λεγόμενοι γαστροκνήμιοι μυς, ενισχύουν τη ροή του αίματος, μειώνουν τη φλεβική υπέρταση και ελαττώνουν το οίδημα, το αίσθημα καύσου και τα άλλα συμπτώματα.

Οπότε είδη γυμναστικής όπως το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία ή η κολύμβηση, αποτελούν ιδανικές επιλογές, καθώς δεν ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στα πόδια και ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά και ενίοτε επώδυνα συμπτώματα.

Στον αντίποδα, η υπερβολική άσκηση (π.χ. πρωταθλητισμός ή έντονη προπόνηση με βάρη) μπορεί να επιβαρύνει τη φλεβική ανεπάρκεια και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιταχύνει την εμφάνιση επιπλοκών. Για παράδειγμα, οι ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή η άρση βαρών, αλλά και αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των φλεβών.

Επιπλέον, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι τα αθλήματα που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ζεστό περιβάλλον, αλλά και εκείνα που απαιτούν παρατεταμένη στατική ορθοστασία. Σε κάθε περίπτωση οι πάσχοντες πρέπει να συμβουλεύονται τον ειδικό γιατρό, που είναι ο αγγειοχειρουργός, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να τους πει τι ενδείκνυται για την περίπτωσή τους και τι όχι.

Πολλές φορές ο γιατρός συστήνει να φοράνε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ψηλή θέση βοηθάνε, όπως και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κατέβασε το PDF!
Previous ArticleNext Article