Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Φλεβική Ανεπάρκεια

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που δεν επιβαρύνει τη χρόνια φλεβική νόσο

Χριστούγεννα και Χρόνια Φλεβική Νόσος

Μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο στις γιορτές οι πειρασμοί είναι πολλοί και η μάχη με τη ζυγαριά δυσκολεύει.

Οπότε τι μπορούν να φάνε τις γιορτινές μέρες – που συνήθως συνοδεύονται από προσκλήσεις για φαγητό και για ποτό – όσοι έχουν Χρόνια Φλεβική Νόσο, ώστε και να περάσουν όμορφα απολαμβάνοντας τις βόλτες τους και να μη ρισκάρουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων;

Διότι όσοι ταλαιπωρούνται από την εν λόγω πάθηση, ξέρουν καλά ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες τους. Επίσης, ότι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους είναι και σε αυτή την περίπτωση το «κλειδί», για να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Ας το παραδεχτούμε. Τα Χριστούγεννα η διατροφή είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει, με τόσα γλυκά και με τόσα, πλούσια σε λιπαρά, γεύματα. Για να μην πούμε για τη χρήση αλκοόλ, που για πολλούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής…

Το πιάτο των γιορτών

Αυτό, λοιπόν, που συστήνουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής (σε όλους και όχι μόνο σε εκείνους που πάσχουν από Χρόνια Φλεβική Νόσο) είναι το μέτρο. Ή αλλιώς το «απ’ όλα κι από λίγο».

  • Πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα και ποτέ να μην είναι πεινασμένοι πριν από μία έξοδο, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να «πέσουν με τα μούτρα»… Τα τακτικά, μικρά γεύματα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στη διατήρηση της ενέργειας σε σταθερά επίπεδα.
  • Το πολύ νερό είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση, πόσω μάλλον στις γιορτές, οπότε μπορεί να καταναλωθούν πιο αλμυρά εδέσματα – το αλάτι μπορεί να επιβαρύνει τις φλέβες.
  • Εξίσου απαραίτητες οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά εποχής, αλλά και τα φρέσκα φρούτα.
  • Το αλκοόλ με μέτρο.
  • Οι φυτικές ίνες βοηθάνε. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, τείνουν να εμφανίζουν κιρσούς σε μικρότερη συχνότητα.
  • Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα των αγγείων. Κατ’ επέκταση μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.

Γενικά η σωστή διατροφή έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των αγγείων και στη λειτουργία τους, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Κι άλλες συστάσεις για καλές γιορτές

Και, βέβαια, η τακτική άσκηση και μέσα στις γιορτές – για να μην πούμε πολύ περισσότερο τότε – είναι αναγκαία, καθώς συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα άκρα και ξεκουράζει από την πολύωρη όρθια ή καθιστή θέση.

Άλλες υγιεινές συνήθειες, που συστήνονται στους πάσχοντες, ενόψει των γιορτών, είναι η διακοπή του καπνίσματος και η αποφυγή στενών ρούχων και ψηλοτάκουνων ή φλατ παπουτσιών – στενά, σέξι ρούχα και ψηλοτάκουνα είθισται να προτιμώνται τα Χριστούγεννα .

Τέλος, επειδή τις μέρες των γιορτών συσσωρεύεται η κούραση όλης της χρονιάς, δεν πρέπει οι πάσχοντες να αμελούν την ξεκούρασή τους και, μάλιστα, σηκώνοντας ψηλά για αρκετή ώρα κάθε μέρα τα πόδια τους και κάνοντας συχνά δροσερά ποδόλουτρα.

Previous ArticleNext Article