fbpx

Αν είστε 18 ετών και άνω, μπορείτε να απολαύσετε τις εξατομικευμένες συμβουλές, τις ειδικές προσφορές και πληροφορίες μας για τα αγαπημένα σας προϊόντα μέσω της εγγραφής σας στο ενημερωτικό μας δελτίο.

Η Pierre Fabre Farmaka διατηρεί με ασφάλεια τη διεύθυνση email σας για να σας στέλνει emails σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσετε τον σύνδεσμο διαγραφής που θα περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο. Πατήστε τους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας και τα δικαιώματά σας.
Γυμναστική και Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Τα Ναι και τα Όχι

Γυμναστική και Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Τα Ναι και τα Όχι

Η γυμναστική είναι επιβεβαιωμένο από πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες ότι ωφελεί πολύ τον οργανισμό, αποτελώντας σύμμαχο καλής υγείας και σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Ειδικά οι νεότερες γενιές έχουν βάλει για τα καλά την άσκηση στη ζωή τους, βρίσκοντας καθημερινά χρόνο να ακολουθήσουν το πρόγραμμά τους. Όμως πώς αυτό σχετίζεται, αν σχετίζεται, με το γεγονός ότι πολλοί από εκείνους που ασκούνται έχουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια; Και τι συνίσταται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Κάποιες μορφές άσκησης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, εξηγούν οι ειδικοί. Κινητοποιούν τη «μυϊκή αντλία» των ποδιών, που είναι οι λεγόμενοι γαστροκνήμιοι μυς, ενισχύουν τη ροή του αίματος, μειώνουν τη φλεβική υπέρταση και ελαττώνουν το οίδημα, το αίσθημα καύσου και τα άλλα συμπτώματα.

Οπότε είδη γυμναστικής όπως το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία ή η κολύμβηση, αποτελούν ιδανικές επιλογές, καθώς δεν ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στα πόδια και ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά και ενίοτε επώδυνα συμπτώματα.

Στον αντίποδα, η υπερβολική άσκηση (π.χ. πρωταθλητισμός ή έντονη προπόνηση με βάρη) μπορεί να επιβαρύνει τη φλεβική ανεπάρκεια και σε ορισμένες περιπτώσεις να επιταχύνει την εμφάνιση επιπλοκών. Για παράδειγμα, οι ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή η άρση βαρών, αλλά και αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των φλεβών.

Επιπλέον, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι τα αθλήματα που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ζεστό περιβάλλον, αλλά και εκείνα που απαιτούν παρατεταμένη στατική ορθοστασία. Σε κάθε περίπτωση οι πάσχοντες πρέπει να συμβουλεύονται τον ειδικό γιατρό, που είναι ο αγγειοχειρουργός, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να τους πει τι ενδείκνυται για την περίπτωσή τους και τι όχι.

Πολλές φορές ο γιατρός συστήνει να φοράνε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ψηλή θέση βοηθάνε, όπως και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κατέβασε το PDF!
Διατροφικές συνήθειες

Διατροφικές συνήθειες: Τροφές και συμβουλές

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (ΧΦΑ) ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών. Και, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έτσι κι εδώ ο ρόλος της διατροφής αναδεικνύεται ως πολύ σημαντικός. Όχι μόνο για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά, ιδανικά, για την πρόληψη εμφάνισης του προβλήματος, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πασχόντων.

Ξέρουμε ήδη από πολλές επιστημονικές μελέτες, αλλά και από πολυετή κλινική εμπειρία, ότι τα παραπανίσια κιλά, η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία, συνιστούν παράγοντες κινδύνου για την ΧΦΑ – έξι στα δέκα άτομα, που πάσχουν, έχουν χάσει τη νίκη με τη ζυγαριά. Για παράδειγμα, τροφές πλούσιες σε σάκχαρα και σε λίπη προδιαθέτουν για φλεβική ανεπάρκεια, ενώ το επιπλέον σωματικό βάρος επιτείνει τα συμπτώματα, έχοντας, τελικά, αρνητική επίδραση τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην κλινική σοβαρότητα της ΧΦΑ.

Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπεία της φλεβίτιδας είναι πολύ σημαντική η καθημερινή κατανάλωση τροφίμων, οι οποίες ενισχύουν τα τοιχώματα των φλεβών.

Τι να αποφεύγετε

Πέρα από τις συστάσεις των ειδικών για όσα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο, προκειμένου να αποφευχθεί η πάθηση, υπάρχουν και κάποια ισχυρά όχι, τα οποία υπογραμμίζουν και αυτά έχουν να κάνουν με τροφές και ροφήματα, που η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της φλεβίτιδας.

Έτσι λέμε όχι στην κατανάλωση αλκοόλ και καφέ. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή και επιβραδύνει τη ροή του αίματος, κάτι που συντελεί στη δημιουργία οιδήματος (πρηξίματος) και σε αίσθημα καύσου.

Επίσης συστήνουν την αποφυγή κατανάλωσης λιπαρών τροφίμων, του λεγόμενου «γρήγορου και πρόχειρου» έτοιμου φαγητού και τα προϊόντα από αλεύρι. Όσο για το αλάτι, που, ήδη, η υπερκατανάλωσή του έχει «ποινικοποιηθεί» για πλείστα όσα προβλήματα υγείας, έχει κι αυτό προεξάρχουσα θέση στην αρνητική λίστα.

Τα συν στη διατροφή

Προκειμένου να μη «στέκεται» το αίμα και να μπορεί να κινείται όπως πρέπει μέσα στο σώμα, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Άχρωμο, άοσμο, άγευστο και, το κυριότερο, με μηδέν θερμίδες, είναι το μόνο που μας ξεδιψάει και στ’ αλήθεια το μόνο που ενυδατώνει σε βάθος όλο τον οργανισμό. Το καλοκαίρι πίνεται σίγουρα πιο εύκολα, αλλά πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια (περίπου δύο λίτρα) νερό κάθε μέρα και τον χειμώνα, αν θέλουμε το φλεβικό μας σύστημα να λειτουργεί εύρυθμα.

Βοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η κατανάλωση φρέσκων χυμών φρούτων και λαχανικών, όπως, βέβαια, και η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή. Όπως είναι γνωστό, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Εννοείται ότι πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μόλις κόβονται και, το κυριότερο, στην εποχή τους.

Από το διαιτολόγιό μας δεν πρέπει να απουσιάζουν τα προϊόντα ολικής άλεσης και οι φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και «ξεφουσκώνουν» τον οργανισμό.

Εξάλλου θετική επίδραση στην αντοχή των αγγειακών τοιχωμάτων έχουν οι βιταμίνες C, Ε και εκείνες του συμπλέγματος Β. Ειδικότερα η βιταμίνη C βοηθάει να διατηρούνται ισχυρά τα τοιχώματα των φλεβών και συμβάλλει στην αποτροπή δημιουργίας κιρσών. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποτροπή των θρομβώσεων.
Το φιλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12 βοηθούν στην προστασία των κύτταρων, που περιβάλλουν τα μυϊκά τοιχώματα, μέσω της διατήρησης της ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του φλεβικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε Β6 είναι το ρύζι, ο βασιλικός πολτός, η σόγια, οι ηλιόσποροι, οι μπανάνες, το συκώτι, και τα δημητριακά. Η πλουσιότερη διατροφική πηγή της Β12 είναι το συκώτι.

Κατέβασε το PDF!

 

Ασκήσεις

Πρόληψη μέσα από ασκήσεις και συμβουλές

Η σωστή μορφή άσκησης, εφόσον γίνεται με τον σωστό τρόπο και σε τακτική βάση, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας (ΧΦΑ), αλλά και στην πρόληψή της κατά έναν μεγάλο βαθμό.

 • Το περπάτημα, η πιο εύκολη και ανέξοδη μορφή άσκησης, είναι ένα κι ένα για τη διατήρηση της καλής υγείας των φλεβών. Το ήπιο τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο ενδείκνυνται επίσης.
 • Στο γυμναστήριο οι ασκήσεις, που αυξάνουν πολύ την ενδοκοιλιακή πίεση, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα, οπότε συστήνεται να γίνονται ήπια και με τα πόδια ψηλά. Ένα πρόγραμμα άσκησης θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει κοιλιακούς με τα πόδια ψηλά, «ψαλιδάκια», «κύκλους» με τα πόδια, οριζόντιο ποδήλατο.
 • Αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία και το να κάθεστε πολλές ώρες καθιστοί, γιατί έτσι «λιμνάζει» το αίμα, δεν κυκλοφορεί όπως πρέπει μέσα στο σώμα και προκαλεί ευρυαγγείες και κιρσούς.
 • Αν εργάζεστε σε γραφείο, αποφεύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας. Καλό είναι να σηκώνεστε τακτικά για περπάτημα και να χρησιμοποιείτε υποπόδιο.
 • Όταν κάθεστε, μην αμελείτε να εκτελείτε τακτικά περιστροφικές κινήσεις των άκρων ποδών, καθώς και συχνή κάμψη και έκτασή τους. Να τεντώνετε σιγά σιγά τα γόνατά σας και να τα κρατάτε τεντωμένα για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα.
 • Ως προς τα ρούχα, καλό είναι να αποφεύγετε τα πολύ σφιχτά ρούχα, που σας πιέζουν. Τα παπούτσια σας πρέπει να είναι άνετα, μαλακά και με μέτριο τακούνι 3-5 εκατοστά.
 • Φροντίστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας, βάζοντάς τα ψηλά για μισή ώρα ή και για παραπάνω κάθε μέρα. Τη νύχτα, όταν κοιμάστε, να τα τοποθετείτε πάνω σε δυο μαξιλάρια.
 • Τα κρύα ποδόλουτρα ανακουφίζουν το οίδημα και το αίσθημα καύσου.
Κατέβασε το PDF!

 

Φαινόμενο ζέστη και βαριά πόδια

Ζέστη και Βαριά Πόδια

Φαινόμενο βαριά πόδια & ζέστη

Τις μέρες που ο υδράργυρος «τραβά την ανηφόρα» και η ζέστη γίνεται ανυπόφορη, οι περισσότεροι – αν όχι όλοι – αισθάνονται τα πόδια τους βαριά, ότι σέρνονται τα βήματά τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τα πόδια τους είναι πρησμένα και με δυσκολία χωρούν στα παπούτσια τους, δείχνοντας να «ασφυκτιούν», ειδικά μετά το απόγευμα…

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, γνωστό ως «βαριά πόδια», που επιτείνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και με την έλλειψη κίνησης και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (ΧΦΑ) και με τη χρόνια φλεβική νόσο. Πόνος, κούραση, οίδημα, αίσθημα καύσου (καψίματος), πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος, αλλά και κιρσοί και ευρυαγγείες είναι τα συμπτώματα και τα εμφανή σημάδια, που δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό…

Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι, άλλωστε, ένας από τους λεγόμενους προδιαθεσικούς παράγοντες.  Πιο συγκεκριμένα η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή. Το αίμα «λιμνάζει» στις, ήδη, επιβαρυμένες φλέβες και δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα που προαναφέραμε. Επίσης οι θερμαντικές ακτίνες του ήλιου κάνουν κακό στη ΧΦΑ, οπότε η απευθείας έκθεση στον ήλιο και η ηλιοθεραπεία δεν ενδείκνυνται. Αν η ζέστη συνδυαστεί με παραπανίσια κιλά, με έλλειψη φυσικής άσκησης και με μεγάλα διαστήματα σε όρθια ή σε καθιστή στάση, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη επίδραση έχουν στα πόδια και η σάουνα, το χαμάμ και τα ζεστά ιαματικά λουτρά. Έχουν συσχετιστεί με πλήθος υποτροπών στα κάτω άκρα.

Τι βοηθάει

Το κρύο νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα βαριά πόδια. Ανακουφίζει από τον πόνο και το οίδημα και περιορίζει τις φλεγμονές. Μπορείτε να βάζετε τα πόδια σας σε μια λεκάνη με κρύο ή και παγωμένο νερό – όσο το αντέχετε – μόλις γυρνάτε στο σπίτι.

Όσο είστε στο μπάνιο, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε στα πόδια σας μασάζ. Τρίψτε με φορά από κάτω προς τα πάνω. Μετά το μπάνιο είναι σημαντικό να μην αμελείτε την ενυδάτωση των ποδιών σας. Αφού τα σκουπίσετε ταμποναριστά, απλώστε μια πλούσια ενυδατική κρέμα θρέψης, ειδικά στα σημεία που είναι πρησμένα, εμφανίζουν πάχυνση και σκληρύνσεις.

Μια άλλη λύση είναι να βάζετε τα πόδια σας ψηλά όσο πιο συχνά μπορείτε και να σηκώνεστε από την καρέκλα σας τακτικά, για να κάνετε κάποια βήματα. Τα πόδια που κρέμονται, ειδικά όταν έχει ζέστη, πρήζονται ταχύτερα, πονάνε περισσότερο και παραμορφώνονται. Εννοείται ότι – όσο σέξι κι αν είναι – τα ψηλοτάκουνα αντενδείκνυνται, όπως, βέβαια, και τα τελείως ίσια παπούτσια. Ιδανικά φορέστε παπούτσια με μέτριο τακούνι.

Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό και να περπατάτε όταν πέφτει ο ήλιος, τις βραδινές ώρες κατά προτίμηση. Το αλάτι, που συνήθως συστήνεται να το «τσιμπάμε» λίγο, όταν έχει ζέστη, για να ακολουθείται από μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, καλό είναι να αποφεύγεται σταθερά σε μεγαλύτερες της συνιστώμενης ποσότητας.

Εξυπακούεται ότι, σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει, πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Κατέβασε το PDF!
Εργασία & χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Εργασία και Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Εργασία και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (πωλητές, υπάλληλοι γραφείου, καθηγητές κοκ)

 Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα, αν και εμφανώς «προτιμάει» τις γυναίκες, λόγω των δομικών χαρακτηριστικών που έχουν οι φλέβες των κάτω άκρων τους.

Οι πολλές ώρες ορθοστασίας ή καθιστικής εργασίας, το σταυροπόδι, τα λάθος παπούτσια – τα ψηλοτάκουνα – και τα στενά ρούχα, η περίοδος της εγκυμοσύνης, αλλά και η κληρονομικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση φλεβικών παθήσεων καθώς μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στα πόδια.

Έτσι κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων πλήττονται πιο πολύ από άλλες και ταλαιπωρούνται περισσότερο. Πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι πωλήτριες, οι εργάτες, οι κομμωτές, οι νοσοκόμες, όσοι εργάζονται στον χώρο της εστίασης, οι εκπαιδευτικοί, οι αεροσυνοδοί, όσοι κάνουν δουλειά γραφείου, όπως λογιστές, δημοσιογράφοι ιστοσελίδων, οι επαγγελματίες οδηγοί και άλλοι.

Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα. Μετά τη λήξη της βάρδιάς τους τα πόδια τους είναι κουρασμένα, πρησμένα και «βαριά». Πονάνε και τα παπούτσια τους βγαίνουν με δυσκολία. Είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν ευρυαγγείες και κιρσούς.

Πιο συγκεκριμένα η εργασία με παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων, αύξηση της πίεσης σε αυτές, καταστροφή των βαλβίδων και, τελικά, εμφάνιση κιρσών. Αντίστοιχο φαινόμενο για τους ίδιους ακριβώς λόγους απαντάται και σε άτομα με πολύωρη και παρατεταμένη καθιστική εργασία.

Λύσεις SOS

 • Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Σε αυτό το πλαίσιο πίνουμε πολύ νερό ή/και χυμούς φρούτων, συχνά μέσα στην ημέρα.
 • Η αποφυγή της όρθιας ή καθιστής στάσης για μεγάλα διαστήματα. Αποφεύγουμε την παρατεταμένη καθιστή θέση ή/και ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και το σταυροπόδι ενώ καθόμαστε. Όταν, για παράδειγμα, περνάμε όλη την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, χωρίς να κινούμαστε καθόλου, οι αντλίες των ποδιών δεν λειτουργούν επαρκώς.
 • Η τακτική άσκηση. Βάζουμε το περπάτημα στις καθημερινές μας συνήθειες – το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην ενεργοποίηση των φλεβικών αντλιών των κάτω άκρων. Οι βασικότερες από αυτές βρίσκονται στην κάτω πλευρά του πέλματος και στη γάμπα.
 • Αποφυγή ηλιοθεραπείας ή έκθεση κοντά σε θερμότητα. Μια ορθή πρακτική είναι να ρίχνουμε κρύο νερό στα πόδια στο τέλος του ντους.
 • Εφαρμογή άνετων παπουτσιών χωρίς τακούνια και αποφυγή χρήσης στενών ρούχων. Φοράμε παπούτσια με τακούνια ύψους 3-5 εκατοστών και αποφεύγουμε τα ψηλά τακούνια και τα εντελώς ίσια παπούτσια. Επίσης αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα, όπως παντελόνια, ζώνες και ό,τι μας πιέζει ή μπορεί να εμποδίσει την καλή κυκλοφορία του αίματος.
 • Η διακοπή του καπνίσματος.
 • Αποφυγή λήψης συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών, όπως είναι τα αντισυλληπτικά, τα αντιπηκτικά κτλ.
 • Χρήσιμες, καθημερινές ασκήσεις: Ξαπλώνουμε ανάσκελα, ανασηκώνουμε τα πόδια μας και τα ξεκουράζουμε, στηρίζοντάς τα στον τοίχο – έτσι βοηθάμε το αίμα να επιστρέψει προς την καρδιά. Κάνουμε μασάζ στο κάθε πόδι το βράδυ κατά τη φορά του φλεβικού αίματος. Κάνουμε μασάζ με τα χέρια στους μηρούς, οι ανοδικές κινήσεις θα βοηθήσουν να τονώσουμε την κυκλοφορία του αίματος. Ξεκολλάμε από το έδαφος τις φτέρνες μας πατώντας στις μύτες των ποδιών μας και στη συνέχεια το αντίστροφο – επαναλαμβάνουμε για περίπου πέντε λεπτά. Περπατάμε πατώντας στις φτέρνες μας για περίπου πέντε λεπτά. Προσπαθούμε να κοιμόμαστε με τα πόδια μας ανυψωμένα, σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο της καρδιάς. Όταν καθόμαστε, παρακολουθούμε τηλεόραση ή διαβάζουμε καθιστοί, τοποθετούμε τα πόδια μας σε ψηλότερη θέση.
 • Η χρήση καλτσών συμπίεσης. Η συμπίεση, που ασκείται από τις ιατρικές κάλτσες, προσαρμόζεται απόλυτα στην εκάστοτε φλεβική νόσο. Το επίπεδο συμπίεσης, από το πιο χαμηλό (κλάση 1) έως το πιο ισχυρό (κλάση 4), βελτιώνει όλα τα συμπτώματα της πάθησης, από τα πιο ελαφριά έως τα προβλήματα ατροφίας και το έλκος. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη συμπίεση για κάθε περίπτωση.
Κατέβασε το PDF!
διατροφή

4+1 τρόποι για να βάλουμε τα σνακς στη διατροφή μας

Η ανθυγιεινή διατροφή είναι ένας παράγοντας, που καταπονεί τις φλέβες και τις αρτηρίες μας. Ως εκ τούτου σχετίζεται άμεσα με την φλεβίτιδα και με την φλεβική ανεπάρκεια. Πριν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, μπορούμε, απλά, να πάμε στην κουζίνα μας και να δώσουμε τη λύση φυσικά. Για παράδειγμα, αποφεύγοντας τις λιπαρές τροφές, το πολύ αλάτι και τα λίγα και μεγάλα γεύματα – που έτσι κι αλλιώς μας επιβαρύνουν – κρατάμε το βάρος μας σε καλύτερα επίπεδα και προφυλάσσουμε και τα πόδια μας από τη φλεβίτιδα.

Τι καλύτερο, αντί να μένουμε νηστικοί στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας, να καταναλώνουμε ενδιάμεσα γεύματα ή σνακς (snacks). Απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή, μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, μας κρατάνε χορτάτους, δεν βαραίνουν το στομάχι και απομακρύνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, που ενοχοποιείται για τη φλεβίτιδα και για τη φλεβική ανεπάρκεια.

Καλό είναι να διαλέγουμε από νωρίς τι σνακς θα χρειαστούμε μέσα στην ημέρα και να τα έχουμε μαζί μας, για να μην φάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας, όταν πεινάσουμε.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν έτοιμα τρόφιμα, που έχουν, μεν, κάποια θρεπτικά συστατικά, αλλά παράλληλα έχουν και ζάχαρη ή/και αλάτι, οπότε καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιες μπάρες δημητριακών.

Έτσι:

 1. Τρώμε πάντα πρωινό. Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, λέει η λαϊκή σοφία, θέλοντας να αναδείξει την σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα «γερό» πρωινό μας κρατά μακριά από επικίνδυνα τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα και μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος ή να χάσουμε κιλά, κάτι που ενδείκνυται για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας. Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το πρωινό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας.
 2. Σνακς με ξηρούς καρπούς. Οι ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι είναι θαυμάσια σνακς, που δεν πρέπει να λείπουν από κανενός τη διατροφή. Αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια, φουντούκια, καβουρδισμένοι κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροικτλέχουν πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιθανότερο να μας δημιουργήσουν αίσθημα πληρότητας (σε σύγκριση π.χ. με τα μπισκότα), ειδικά αν πιούμε και λίγο νερό μαζί με αυτά. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πλούσια και σε θερμίδες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνήθως μια χούφτα είναι μια ασφαλής ποσότητα. Οι ξηροί καρποί συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας φυσικά.
 3. Κάνουμε ισορροπημένους συνδυασμούς. Σε κάθε γεύμα και σε κάθε σνακ, λένε οι διατροφολόγοι, ιδανικά πρέπει να εμπεριέχονται όλες οι κύριες θρεπτικές ουσίες, δηλαδή, πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, μπορούμε να φάμε λίγους ξηρούς καρπούς (πρωτεΐνες + λίπη) μαζί με μπανάνα ή σταφίδες (υδατάνθρακες) ή να δοκιμάσουμε λίγα κράκερς ολικής άλεσης (υδατάνθρακες) σε συνδυασμό με άπαχο τυρί (πρωτεΐνες + λίπη).
 4. Τρώμε απερίσπατοι. Το λάθος, που κάνουμε οι περισσότεροι, είναι ότι τρώμε κάνοντας παράλληλα και κάτι άλλο. Μπορεί να βλέπουμε τηλεόραση, να μιλάμε στο τηλέφωνο ή να τσεκάρτουμε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Όταν τρώμε, καλό είναι να μην κάνουμε τίποτα άλλο. Είναι ευκαιρία να κάνουμε ένα διάλειμμα και να φάμε απερίσπαστοι.
 5. Να έχουμε τα σνακς μαζί μας. Αν έχουμε ξηρούς καρπούς ή άλλα υγιεινά σνακς μαζί μας, πιθανώς θα αποφύγουμε τις σφολιάτες, τα πατατάκια,τις σοκολάτες, τα μπισκότα και όλους τους «πειρασμούς», μόλις τους δούμε μπροστά μας, ενώ πεινάμε.

Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός κανόνας είναι να συνδυάζουμε την σωστή διατροφή με τακτική άσκηση (ακόμη και με «ταπεινό» περπάτημα), για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Κατέβασε το PDF!
πόδια

«Βαριά» πόδια; Πώς θα διατηρήσουμε τις φλέβες μας υγιείς;

Πολλές φορές, ειδικά προς το τέλος της μέρας, αισθανόμαστε τα πόδια μας βαριά κι ασήκωτα. Είναι πρησμένα και το πρόβλημα «φουντώνει» με τη ζέστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται φλεβίτιδα και πολλές φορές, στην πιο σοβαρή μορφή της, φλεβική ανεπάρκεια και είναι ως επί το πλείστον γυναικεία υπόθεση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι φλέβες των ποδιών μας δυσκολεύονται να στείλουν το αίμα πίσω στην καρδιά κι αυτό συσσωρεύεται στα πόδια. Όμως τίποτα δεν πρέπει να παρεμποδίζει τη φλεβική κυκλοφορία.

Το αγγειακό μας σύστημα αποτελείται από αρτηρίες και από φλέβες, που προσφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ιστούς και σε όργανα.  Όσο περνούν τα χρόνια και ο οργανισμός γερνάει, γερνούν και τα αγγεία, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν. Αν δεν θεραπευθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε αρκετές επιπλοκές, ακόμη και μοιραίες.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φλεβίτιδα φυσικά και να κρατήσουμε υγιείς τις φλέβες μας. Και τι πιο φυσικό, να ξεκινήσουμε από τη διατροφή μας σήμερα κιόλας. Να τι μπορούμε να κάνουμε:

Γεμίζουμε το πιάτο μας χρώμα: Ένα πολύχρωμο πιάτο, με φρούτα και λαχανικά, είναι, αν μη τι άλλο, ελκυστικό. Η σημασία της κατανάλωσης πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών – ειδικά όταν καταναλώνονται στην εποχή τους – είναι γνωστή. Χαρακτηρίζονται, όχι άδικα, ελιξήρια νεότητας, ομορφιάς και καλής υγείας.

Τα λεγόμενα βιοφλαβονοειδή, που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή και στις μαύρες σταφίδες, είναι γνωστό ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και άρα είναι ό,τι πρέπει για τη φλεβίτιδα.  Παράλληλα τα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά σε αφθονία, βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και στην ενδυνάμωση του κολλαγόνου. Εξαιρετικές επιλογές, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι οι φράουλες, το μπρόκολο, τα μάνγκο, το σπανάκι και το σκόρδο.

Τρώμε περισσότερες ίνες: Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ρόλο των φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή. Συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, βοηθούν στην πέψη, δρουν επικουρικά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, που επιδρά στην υγεία των φλεβών. Συστήνεται η πρόσληψη 21–25 gr ινών την ημέρα για τις γυναίκες και 30–38 gr ινών την ημέρα για τους άνδρες. Μαύρο ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, είναι ασφαλείς επιλογές για την πρόσληψη των απαραίτητων φυτικών ινών.

Πίνουμε περισσότερο νερό: Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι το Α και το Ω. Κι αυτό ισχύει και για τις φλέβες. Το νερό απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και είναι απαραίτητο να ξεκινάμε την ημέρα μας με τουλάχιστον ένα ποτήρι, καθώς μετά τον βραδινό ύπνο ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος. Εννοείται ότι δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό στη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι αυξημένη. Το νερό θεωρείται «σύμμαχος» στην αντιμετώπιση της φλεβίτιδας.

Βάζουμε «φρένο» στο αλάτι: Αν και το νάτριο (αλάτι) είναι σημαντικό στοιχείο μιας ισοροοπημένης διατροφής, η αλόγιστη κατανάλωσή του μπορεί να έχει επιπτώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι «κρύβεται» σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα, ειδικά τα συσκευασμένα και σε εκείνα που είναι προϊόντα κατάψυξης. Ανεβάζει την πίεση, είναι ο Νο 1 «ένοχος» για την κατακράτηση του οργανισμού (πρήξιμο) και οδηγεί στην αλλοίωση των φλεβών και σε φλεβίτιδα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα πιο πολύτιμα έλαια, γνωστά και ως «βόμβες υγείας», τα συναντάμε στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός), σε αρκετούς ξηρούς καρπούς (όπως τα καρύδια) και σε μερικούς σπόρους (όπως ο λιναρόσπορος). Η συχνή λήψη αυτών των ουσιών μέσω της διατροφής βοηθά να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα τριγλυκερίδια, μειώνοντας, έτσι, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Βιταμίνη C: Είναι ένα από τα πιο συχνά αντιοξειδωτικά, καθώς βρίσκεται σε φρούτα και σε λαχανικά και μπορούμε εύκολα να τη συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας. Βοηθά στην προστασία της καρδιάς, των αγγείων και άλλων ιστών από τη βλάβη, που μπορεί να προκαλέσουν τοξίνες, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C είναι, επίσης, ουσιαστική στον σχηματισμό του κολλαγόνου, πρωτεϊνης που βοηθά στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αγγείων και των φλεβών. Η απαραίτητη καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες.

Απώλεια βάρους: Τα παραπανίσια κιλά (υπερβαρότητα, παχυσαρκία) δεν ρίχνουν μόνο την αυτοπεποίθησή μας στο ναδίρ, αλλά αποτελούν και σοβαρό παράγοντα κινδύνου για ένα σωρό ασθένειες.

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με την ανάπτυξη κιρσών στις φλέβες και με φλεβική ανεπάρκεια. Ακόμη και μικρή αύξηση του σωματικού βάρους στις γυναίκες (ΔΜΣ 25.0–29.9 kg/m2) συνδέεται με 1.5 φορά παραπάνω κίνδυνο ανάπτυξης κιρσωδών φλεβών, όπως λέγονται, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος. Γυναίκες με ΔΜΣ >30 εμφανίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο.

Κατέβασε το PDF!
φλεβίτιδα

Εγκυμοσύνη και φλεβίτιδα. Πάνε «πακέτο»

Η λεγόμενη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε εμβολισμό, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Ακόμη κι όταν δεν δημιουργεί τόσο σοβαρά   προβλήματα, όμως, μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό κιρσών στις φλέβες. Την περίοδο της εγκυμοσύνης η φλεβίτιδα και η φλεβική ανεπάρκεια είναι συχνές και για αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα.

Η χρήση του αεροπλάνου – μιας και στον στενό του χώρο οι κινήσεις είναι περιορισμένες – έχει σχετιστεί εδώ και χρόνια με τη θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών και με την ανάπτυξη κιρσωδών φλεβών, ειδικά στην εγκυμοσύνη.

Η θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος σε μία από τις φλέβες, που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα. Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μεγάλες, ορατές φλέβες, οι οποίες έχουν τεντωθεί και πρηστεί – κάτι που δεν αποτελεί τη φυσική τους κατάσταση – και εξέχουν από το δέρμα, έχοντας τη μορφή σχοινιού. Συνήθως έχουν ελαφρώς ανοικτό γαλάζιο χρώμα και δημιουργούν αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια.

Αν και είναι ιδιαίτερα σπάνια η περίπτωση σχηματισμού θρόμβου ή κιρσωδών φλεβών μετά από μία, μόνο, πτήση, είναι σημαντικό για τις γυναίκες – και δη τις εγκύους – να φροντίζουν, ώστε η κυκλοφορία του αίματος να γίνεται κανονικά, κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, ειδικά αν αυτό διαρκεί πάνω από 2 ώρες.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αποφύγουν την κούραση και το πρήξιμο των ποδιών, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα σχηματισμού φλεβίτιδας και φλεβικής ανεπάρκειας στην εγκυμοσύνη.

Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί στις εγκύους:

 • Να παραμένουν δραστήριες: Κατά τη διάρκεια μεγάλων πτήσεων, καλό είναι να περπατάνε στον διάδρομο για λίγα λεπτά κάθε μία ώρα, ώστε να βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος. Αν είναι στο αυτοκίνητο, καλό είναι να σταματάνε σε τακτά διαστήματα, για να περπατάνε λίγο και για να τεντώνονται.
 • Περιστροφή και stretching: Όποτε είναι δυνατό, να κάνουν μικρές ασκήσεις περιστροφής των αστραγάλων και να τεντώνουν τα δάχτυλα, ώστε να ενθαρρύνεται η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Με αυτόν τον τρόπο εγκυμοσύνη και φλεβίτιδα δεν θα «πάνε πακέτο».
 • Να ανασηκώνουν τα πόδια τους: Όποτε μπορούν, να ξαπλώνουν και να ανασηκώνουν τα πόδια 15-20 εκατοστά ψηλότερα από το ύψος του κεφαλιού και της καρδιάς.
 • Να αποφεύγουν να καταναλώνουν πολύ αλάτι: Ανθυγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να οδηγήσουν σε εξτρά πρήξιμο, αλλά και σε δυσκοιλιότητα, η οποία αυξάνει την πίεση στο φλεβικό σύστημα και ειδικά στην εγκυμοσύνη αυτό να επιφέρει φλεβίτιδα και φλεβική ανεπάρκεια.
 • Να φοράνε κάλτσες συμπίεσης: Λειτουργούν σαν ένα πρόσθετο μυϊκό τμήμα, βοηθώντας τον φλεβικό τόνο και τη φλεβική κυκλοφορία.
Κατέβασε το PDF!
Φλεβική Κυκλοφορία

Τα πόδια μας είναι πολύτιμες «αντλίες» για τη φλεβική κυκλοφορία

Ο γιατρός μας απαντά

Πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις «αντλίες» των ποδιών; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην πρόληψη των φλεβικών παθήσεων; Όλες οι απαντήσεις από τον αγγειολόγο δρ. Benigni.

– Για ποιο λόγο οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες και τους άντρες με φλεβικές παθήσεις να περπατούν αρκετά;

Δρ. Jean-Patrick Benigni: – Ο λόγος είναι απλός, με το περπάτημα ενεργοποιούνται οι φλεβικές αντλίες των κάτω άκρων. Οι βασικότερες από αυτές βρίσκονται στην κάτω πλευρά του πέλματος και στην γάμπα.

– Πώς λειτουργούν αυτές οι «αντλίες» των ποδιών;

– Η αντλία του πέλματος αποτελείται από τις πελματιαίες φλέβες οι οποίες βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα οστά της ποδικής καμάρας. Με το περπάτημα, η κίνηση του ποδιού συμπιέζει τις πελματιαίες φλέβες και ωθεί το αίμα προς τα πάνω, ενεργοποιώντας έτσι μια δεύτερη αντλία που βρίσκεται στους μύες της γάμπας. Όταν συστέλλονται αυτοί οι μύες, οι εν τω βάθει φλέβες επιστρέφουν το αίμα πίσω στην καρδιά, βοηθώντας στην κυκλοφορία του αίματος.

Oι αντλίες λειτουργούν πάντα ικανοποιητικά;

– Η αντλία του πέλματος δεν λειτουργεί καλά στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη βάδιση λόγω της ποδικής καμάρας (πλατυποδία ή μεγάλη καμάρα). Συνήθως, αυτά τα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα όπως η αίσθηση πρηξίματος και βάρους στα πόδια ή ακόμη και πόνο στο τέλος της ημέρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούμε τη χρήση ειδικά προσαρμοσμένων πάτων και να κάνουν μισή ώρα περπάτημα κάθε μέρα.

– Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος κάνει καθιστική ζωή;

– Όταν περνάμε όλη την ημέρα μπροστά από μια οθόνη χωρίς να κινούμαστε καθόλου, οι αντλίες των ποδιών δεν λειτουργούν επαρκώς. Πρέπει λοιπόν να τις ενεργοποιούμε τακτικά με ασκήσεις και περπάτημα, προκειμένου να αποφύγουμε το αίσθημα κούρασης στα πόδια.

– Εκτός από το περπάτημα, ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όσους αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα;

– Να φορούν κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η συμπίεση που ασκείται από τις ιατρικές κάλτσες προσαρμόζεται απόλυτα στην εκάστοτε φλεβική νόσο. Το επίπεδο συμπίεσης, από το πιο χαμηλό (κλάση 1) έως το πιο ισχυρό (κλάση 4), βελτιώνει όλα τα συμπτώματα της πάθησης, από τα πιο ελαφριά έως τα προβλήματα ατροφίας και το έλκος. Ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη συμπίεση για κάθε περίπτωση. Επίσης οι κάλτσες που κυκλοφορούν στις μέρες μας είναι λεπτής ύφανσης και διατίθενται σε ποικιλία σχεδίων.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τη φυτοθεραπεία;

– Θα έλεγα ότι τα φυτικά σκευάσματα για την καλή υγεία των φλεβών είναι κάτι σαν «ασπιρίνη των φλεβών». Η χρήση τους είναι ενδεδειγμένη όταν η φλεβική πάθηση είναι στο αρχικό και στα μετέπειτα στάδια. Τα φυτά αυτά είναι καλά ανεκτά από τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τους θερμούς μήνες.

Κατέβασε το PDF!
Κιρσοί

Έχω κιρσούς, χρειάζομαι επέμβαση;

Οι κιρσοί είναι ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα. Ποια είναι τα οφέλη και οι περιορισμοί των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης; Ο γιατρός Blanchemaison εξηγεί τα υπέρ και τα κατά και υπενθυμίζει ότι το χειρουργείο δεν είναι η μόνη λύση. Στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά και ήπια μέτρα.

– Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν κιρσό;

Δρ. Blanchemaison: – Οι κιρσοί είναι ορατά, διατεταμένα τμήματα των φλεβών σε ελικοειδές σχήμα στα οποία το αίμα παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά. Ο κιρσός ενδέχεται να συνοδεύεται από πόνο κατά τον σχηματισμό του, όταν η φλέβα προσπαθεί να αντισταθεί στην πάθηση.

– Ποιοι λόγοι συνηγορούν υπέρ της χειρουργικής επέμβασης;

– Η επέμβαση συστήνεται από τον γιατρό βάσει των ενδείξεων σοβαρότητας και των κινδύνων εμφάνισης επιπλοκών. Ένας θρόμβος μπορεί να σχηματιστεί σε μια επιφανειακή φλέβα και να προκαλέσει επιπολή θρομβοφλεβίτιδα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, αλλά δεν είναι επικίνδυνη. Εάν όμως ο θρόμβος αναπτυχθεί σε εν τω βάθει φλέβα, τότε μιλάμε για φλεβοθρόμβωση, μια πάθηση η οποία θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει πνευμονική θρομβοεμβολή. Μακροπρόθεσμα, οι κιρσοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματίτιδα -το δέρμα γίνεται καφέ και σκληρό- ή ακόμη και έλκη. Μόνο μία στις τέσσερις περιπτώσεις κιρσών εμφανίζει επιπλοκές με την πάροδο του χρόνου. Η χειρουργική αντιμετώπιση θεωρείται σπάνια απαραίτητη και προγραμματίζεται κατά προτίμηση τους χειμερινούς μήνες. Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι επέμβασης.

– Ο αισθητικός παράγοντας λαμβάνεται υπόψη;

– Ναι, υπάρχουν ασθενείς που ζητούν από τον αγγειοχειρουργό την επεμβατική μέθοδο, καθώς τους ενοχλεί η αντιαισθητική όψη των κιρσών.

– Πώς μπορούμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή;

– Μετά την κλινική εξέταση, ο αγγειοχειρουργός θα αξιολογήσει τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους που έχει κάθε μέθοδος για τον ασθενή. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις: η επέμβαση μπορεί να αφήσει ίχνη ή να εμφανιστεί μετεγχειρητικός πόνος.

– Το αποτέλεσμα είναι οριστικό;

– Όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη και αν αφαιρέσουμε τη χαλασμένη φλέβα, υπάρχει πιθανότητα να σχηματιστεί νέος κιρσός πάνω σε μικρά αγγεία. Μην ξεχνάτε ότι η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια χρόνια ασθένεια.

– Τι συμβουλεύετε σε τελική ανάλυση;

– Εάν η κατάστασή σας δεν είναι σοβαρή, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αναγκαία. Η εξέλιξη της νόσου εξαρτάται από παράγοντες που σχετίζονται με τον εκάστοτε ασθενή: ηλικία, κληρονομικότητα, αριθμός κυήσεων κ.ά. Όμως, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αντισταθμιστούν από την κατάλληλη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

– Ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί, μη επεμβατικοί τρόποι αντιμετώπισης;

– Συνιστώ κατ’ αρχάς στους ασθενείς να φορούν ελαστικές κάλτσες συμπίεσης. Το καθημερινό περπάτημα για τουλάχιστον μισή ώρα βοηθά επίσης στην τόνωση του μυϊκού συστήματος και ενισχύει τη φλεβική «αντλία» του πέλματος. Καταναλώνετε συχνά κόκκινα φρούτα και εσπεριδοειδή. Τέλος, καλό είναι να λαμβάνετε φυτικά φάρμακα που τονώνουν τις φλέβες.

Κατέβασε το PDF!